Groei voorwaarde voor horeca om te overleven

Nóg meer grote horeca-ketens in het Nederlandse straatbeeld, de voorspelling komt van ABN Amro dat in een rapport overnames en uitbreidingen in de horeca signaleert. En 2018 was al een recordjaar voor het aantal overnames van eetzaken. Schaalvergroting heeft verschillende oorzaken, zegt sector econoom Retail en Leisure Sonny Duijn van ABN Amro.

LUISTER | Groei is een voorwaarde voor horecazaken om te overleven

Grote ketens hebben de middelen en kunnen eerder en meer investeren in uitbreiding, zegt Duijn, Ook zijn grote ketens beter toegerust dan kleinere ondernemingen om personeelstekorten op te vangen, bijvoorbeeld door het bieden van opleidingen en hogere salarissen. Duijn signaleert dat de Nederlandse markt versnipperd is en veel ruimte voor groei biedt: zo is 20 procent van de Amsterdamse fastfoodondernemingen onderdeel van een keten, in buitenlandse grote steden is dat 70 tot 80 procent.

Bron: BNR, 8 januri 2019 (spin off van het HR Trendlnderzoek 2018-2019)