Scholing en behoud medewerkers wordt topprioriteit HR

Scholing en behoud van medewerkers wordt in 2020 de prioriteit van HR-professionals. Nu staat werving en selectie op de eerste plaats. Dat blijkt uit het uit een onderzoeksrapport van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa.  75 procent van de HR-professionals ervaart op dit moment problemen met werving van nieuwe medewerkers. Dit is vier procent meer dan in 2018, maar ligt onder de verwachting van 78 procent.

Van werving naar behoud in 2020
Volgend jaar wordt het behoud het grootste struikelblok en het belangrijkste beleidsthema van HR-professionals, verwachten de respondenten. Desondanks heeft 22 procent van hen nog geen aanvullende initiatieven genomen om mensen te binden aan de organisatie. De 78 procent die dit wel doet, kiest voor het intensiveren van het opleidings- of loopbaanprogramma (42 procent), flexibilisering van de arbeidsvoorwaarden (33 procent) en het onderzoeken van betrokkenheid (30 procent).

Kritische sectoren
De verschuiving naar behoud betekent niet dat het aantrekken van nieuw talent geen probleem meer zal zijn voor ondernemers, zo stellen de onderzoekers. Ondernemers voorzien in 2020 nog net iets meer moeite te hebben met het aantrekken van medewerkers dan dit jaar. Dit speelt vooral in het onderwijs, de bouw en de gezondheidszorg.

Marc van de Ven, 14 mei 2019

Bron: www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/rapport-scholing-en-behoud-medewerkers-wordt-topprioriteit-hr/